Weekmarkt aan de Houweningeplaats

Milieucoach van Waardlanden Nelleke Gouw stond samen met Alex van Eck van EnjoyCleaningUp zaterdagochtend 17 juni 2023 twee uur op de weekmarkt aan de Houweningeplaats. Bezoekers kregen uitleg over zwerfvuil en konden zelf met een grijpstok aan de slag. 

Naast afval opruimen kon ook een kijkje worden genomen in een labra-torium. Kinderen konden met een VR-bril de oceaan bekijken, waar ze de plastic soup kunnen zien. Zo werd op een leuke manier bewustwording gecreëerd. Want in de oceaan zwemmen niet alleen veel vissen; er is helaas ook veel afval te vinden.

Robothond Boi van Van Eck was deze ochtend ook aanwezig en hielp mee om zwerfafval op te sporen. Dat gebeurt via een camera. 

Eigen honden
In zijn strijd tegen milieuvervuiling, zet Van Eck ook zijn eigen labradors in. Hij trainde de honden in het opsporen en oppakken van zwerfafval in de natuur. Hond Joy is getraind om te zoeken naar plastic flesjes, hond Bas zoekt naar Red Bull blikjes. Tijdens het uitlaten speuren ze samen naar zwerfafval. In de rugtas van de honden bewaren ze alle troep die ze tegenkomen. Samen met de honden loopt Van Eck heel wat kilometers af voor een schonere wereld. Inmiddels zijn al veel andere hondeneigenaren door van Eck geïnspireerd.

Initiatief
Het project is een initiatief van een inwoner van de Gemeente Hardinxveld Giessendam, die al wandelend zwerfvuil inzamelt. Zij wil stimuleren dat ook andere inwoners van de gemeente zwerfvuil opruimen. Daarvoor nam ze contact op met Waardlanden.

(Foto en tekst ArieJan van Termeij / HG24)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *