“ENJOYCLEANINGUP” Training

Enjoycleaningup en Martin Gaus Hondenscholen slaan de handen ineen voor een schonere wereld! Wil jij jouw hond, net als Joy, trainen in het zoeken naar zwerfafval, dan ben je hier aan het juiste adres!

Ga naar www.martingaushondenscholen.nl voor een Martin Gaus Hondenschool bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden.

Lokale held

Is je hond getraind in het opruimen van zwerfafval, meld hem dan hier aan als “lokale held“. Het team van lokale helden groeit met de dag en niet alleen in Nederland! Wees een onderdeel van het groeiende aantal honden dat helpt in het opruimen van zwerfafval en inspireer weer anderen om dat ook te doen! Samen met je hond maken we met elkaar op een leuke manier de wereld een beetje schoner.

Maak van jouw hond een opruimhond

Wil je van jouw hond ook een opruimhond maken? Lees dan onderstaande tips of informeer eens bij één van de aangesloten hondenscholen die de Enjoycleaningup-training geven.

Tip 1: Focus je op één soort afval

Zorg ervoor dat je hond zich in de beginfase enkel hoeft te focussen op bijvoorbeeld petflessen. Gebruik hierbij een duidelijke term voor je hond, bijvoorbeeld: ‘Zoek fles’.

Tip 2: Doe een hondensnack in de fles

Om jouw hond te leren een flesje op te pakken en terug te brengen, kan je gebruik maken van een lekkere hondensnack. Stop deze in een fles en zorg ervoor dat je hond de fles naar je terugbrengt. Zodra hij dat heeft gedaan, kan je hem belonen met de snack. Zorg er hierbij wel voor dat de snack uit de fles komt en niet uit je zak, alleen dan pas zal je hond de fles belangrijk vinden.

Tip 3: Neem de tijd om te oefenen

Neem goed de tijd om je hond te leren zoeken naar zwerfafval. Verstop de fles bijvoorbeeld eerst in de woonkamer, vervolgens in je tuin en begin daarna ergens op een vertrouwde uitlaatplek te verstoppen. Op die manier maak je het zoekgebied steeds groter.

Tip 4: Gebruik een hondentuig

Let er op dat je hond niet doorslaat van enthousiasme. Een hond kan namelijk geen onderscheid maken tussen een fles van mensen die aan het picknicken zijn of een fles die in de natuur zwerft. Doe het opruimwerk dus niet waar veel mensen in de buurt zijn en zorg ervoor dat je je hond laat weten wanneer het tijd is om te gaan zoeken. Dit kan je doen door tijdens het zoeken je hond een hondenharnas/hondentuig om te doen, zodat hij weet: nu gaan we zoeken. Zodra het harnas afgaat, is het tijd om uit te rusten.

Tip 5: Ruim zelf ook op

Als laatste kan je natuurlijk je hond een handje helpen door zelf ook afval op te rapen. Tijdens je uitlaatronde kan je een extra tas meenemen en zelf het rondslingerende afval in jouw buurt meenemen. Op die manier kunnen we samen ons land schoonhouden!

Helpt jouw hond al om de wereld een beetje schoner te maken? Meld je dan snel aan bij Enjoycleaningup, zodat je een plekje krijgt op de ‘Lokale Helden’ pagina.