Hoe train je je hond

We krijgen vaak de vraag hoe kan je je hond trainen zoals Joy en Bas.

Nu zien we natuurlijk het liefst elke hond in de wereld mee doen met deze steeds groter beweging! Omdat te bereiken hopen we dan dat hondenscholen deze “Enjoycleaningup” training mee gaan nemen in het cursus aanbod en hiermee naast een milieu vriendelijke aanvulling in het cursus aanbod ook te zorgen voor nieuwe lokale helden.

Dus ken je een hondenschool informeer ze dan over deze leuke aanvulling en heb je een hondenschool sluit je dan gratis aan!

voor iedereen die dit wil gaan doen zonder hulp van een hondenschool de volgende tips.

Tip 1: Hou het veilig

“Zorg één bij de training en ook daarna: hou het veilig. Ik heb mijn hond alleen getraind in plastic flesjes en blikjes. Glaswerk en etenswaren laat ze liggen. Glas kan scherp zijn, eten bedorven en dat is niet veilig.”

Tip 2: Begin klein

“Begin met één soort zwerfafval: focus bijvoorbeeld eerst op petflessen. Als dat lukt, kun je je hond ook gaan trainen om blikjes te apporteren. En bedenk een duidelijke zoekterm: ‘Zoek fles’.”

Tip 3: Stop koekjes ín de flessen

“Het aanleren is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Maak een paar gaatjes in een petfles en doe er een heel lekker hondenkoekje in. Als je hond de fles pakt en terugbrengt, beloon je hem met het koekje uit die fles. Het koekje moet echt uit de fles komen, niet uit je zak. Alleen dan wordt de fles belangrijk voor je hond. Maak er een spel van: je kan de fles in eerste instantie verstoppen in je woonkamer of in je tuin, en als dat werkt ook buiten gaan zoeken.”

Tip 4: Belonen en afkeuren

“Als je gaat wandelen en je hond loopt naar iets anders dan de petfles, bijvoorbeeld een lege chipszak, dan zeg je dat dat niet goed is. Bij de fles krijgt je hond een beloning, bij een lege chipszak zet je een zware stem op. Zo leert hij wat hij wel en niet moet terugbrengen.”

Tip 5: Neem de tijd

Neem de tijd om goed te oefenen en te trainen. Bij mij en Joy duurde het twee weken. Als je veel oefent, kan je hond het in twee tot drie weken aanleren.

Tip 6: Gebruik een hulphondentuigje
Zorg dat je je hond ‘aan en uit kunt zetten’. Sommige honden slaan door en kunnen niet stoppen met zoeken van enthousiasme. Mijn hond heeft een speciaal tuigje, dat hulphonden ook hebben. Als het tuigje om is, weet ze: nu gaan we werken. Gaat het tuigje af, dan is het werk gedaan en kan ze uitrusten.”

Tip 7: Zorg voor een veilige locatie

“Je hond moet veilig kunnen zoeken, dus doe het niet in de buurt van een weg bijvoorbeeld. Geen auto’s in de buurt dus, want ze rennen alle kanten op. Je kan het beter in een omgeving doen met struiken, speeltuinen of lege parkeerplekken.”

Tip 8: Let op recreanten

“Doe het werk niet op plekken waar mensen picknicken. Dat onderscheid kan een hond dan niet maken. Of begin pas met opruimen als de recreanten weg zijn. Pas je een beetje aan de omgeving aan.”

Tip 9: Leeftijd maakt niet uit

“Dit werkt niet bij alle honden. Het beste zul je hebben bij werkhonden en speurhonden zoals de Labrador of de Golden Retriever. De leeftijd maakt niet zoveel uit: Joy was al zes jaar toen we begonnen. Met oudere honden kan het dus ook, als ze maar willen werken en leergierig zijn. Denk ook niet dat het zielig is. Mensen vrezen dat wel eens maar dat is absoluut niet zo. Ik merk het aan mijn eigen hond. Ze danst bijna als we beginnen, het is één groot spel voor haar. De beloning is eigenlijk het opruimen zelf en samen met haar baasje bezig zijn.”

Tip 10: Ruim zelf ook op

En last but not least: neem een extra tas mee en pak zelf ook af en toe wat op. Dan wordt het nog leuker. We leven met zijn allen in een klein landje, laten we het samen schoonhouden. Zeker nu in de zomer met dat lekkere weer, dan is er echt extreem veel afval. Ik kan elke dag vier, vijf zakken zwerfafval ophalen.”

Tekst gemaakt in samen werking met https://www.zootjegeregeld.nl/zo-leert-je-hond-op-zwerfafval-jagen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *