Lupo

Informatie:

Plaats: Oosterbeek

Beschrijving:

Mijn hond Lupo is van een vuilnisbakkenras, en dat is een geuzennaam, want in hem is het beste van allerlei rassen gecombineerd. Hij is een voor een deel bordercollie, stabij, schapendoes en nog veel meer. De naam Lupo betekent ‘wolf’ en zo gedraagt hij zich ook, hij is steeds op zoek naar voer, een prooi of iets andere eetbaars. Hij houdt van rennen, van werken en opdrachten vervullen. Ik heb hem een beetje getraind om blikjes, plastic flesjes en troep op te pikken en hij vindt dat rapen leuk, want krijgt er als beloning kleine brokjes voor.
Lupo was 5 maanden oud toen hij op Marktplaats werd aangeboden door een jong gezin dat hem niet kon houden omdat hij zo wild was. Ofschoon Lupo nog jong was, was hij al vierdehands, of vierdehonds, want mijn vriendin Floor en ik werden het vierde stel dat voor hem ging zorgen. Hij was meteen heel lief, maar was wild en onstuimig en had een enorme eetlust. Als hij zich een moment verveelde ging hij knagen aan het meubilair. We moesten hierdoor wel drie of vier keer per dag met hem gaan wandelen. Nieuwsgierig en hongerig als hij was rende hij steeds op vuilnis af, om te kijken of er wat eetbaars bij zat en dat doet hij nog steeds. Plastic flesjes vind hij grappig en neemt hij mee. Nieuwsgierig knaagt hij er de dop vanaf en probeert de inhoud op te drinken of likken. Meestal is dat geen goed idee, dus pakken wij de flesjes van hem af. Omdat Floor en ik van jongs af aan geleerd hebben om troep niet in de natuur te gooien, ‘laat niet als dank…’, namen wij de plastic flesjes mee om in een afvalbak of bij het plastic afval af te voeren. Tegenwoordig nemen we bij het uitlaten een boodschappentas of vuilniszak mee, want ook zelf rapen we nu flesjes of andere troep op. Als ik met Lupo ga hardlopen, joggen, dan rapen hij en ik ook van alles op. Rennen en rapen wordt ‘plogging’ genoemd. In het begin vond ik plogging niet zo leuk, want door bij het joggen te stoppen en te bukken raak je uit het renritme. Maar ik ben het nu gewend en die extra inspanningen en bewegingen zijn juist wel goed. Ook Lupo wil niet continu rennen, maar hier en daar een klein vlaggetje plaatsen of plasje doen, dus ook hij vindt dat stoppen prettig. We wonen in Oosterbeek en lopen elke dag langs de Rijn. Vooral rond de rivieroever ligt zooi. Dat komt voor een deel van recreanten, vooral vissers en jongeren, die zich er verzamelen en wat drinken, blowen en snoepen en de verpakkingen laten liggen. Uiteraard vind ik dat asociaal, vind ik dat die recreanten beter opgevoed moeten worden. Maar ja, ik ruim die troep op om te voorkomen dat de natuur en de dieren slachtoffer worden. Een ander deel van de vervuiling komt van voorbijvarende schepen waar het een en ander overboord geflikkerd wordt of per ongeluk vanaf valt. Een ander deel komt van prullenbakken die door de gemeente niet op tijd geleegd worden en dan door vossen, kraaien en andere dieren worden leeggehaald. En er zijn nog tal van andere oorzaken waardoor er vaak onbedoeld zwerfafval ontstaat.
Lupo en ik willen iets van de vervuiling die we zelf veroorzaken compenseren. Want vervuilen doen we allemaal met onze auto’s, aankopen en al ons afval en dus ploggen en rapen we flesjes en andere troep op. En meestal is dat leuk en dankbaar werk, zeker als we een volgende dag terug komen en we zien een schone rivieroever met de vissen, vogels en andere dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *