Dag van de duurzaamheid

Vrijdag 12 oktober de dag van de duurzaamheid in IJsselstein. Een vrolijke dag vol activiteiten, inspiratie en motivatie voor jong en oud. In de binnenstad en bij de Bibliotheek is van alles te beleven.

Dit jaar vieren we voor de vierde keer de Dag van de Duurzaamheid in IJsselstein. Deze bijzondere dag is bedoeld voor alle IJsselsteiners, om elkaar te motiveren en te inspireren om de wereld nog duurzamer te maken.

In en om de Bibliotheek

vanaf 16.00 uur

 • Smoothiefiets
  Met verse groenten en fruit kun je na het opruimen zelf je een verse shake trappen op de smoothiefietsen bij de ingang van de Bibliotheek.
 • Collectieve inkoop zonnepanelen
  Deze zomer was de opbrengst van zonnepanelen fantastisch. Tijdens de dag van de Duurzaamheid kun je je inschrijven voor de collectieve inkoopactie, en hiermee profiteren van voordeel, goede kwaliteit en service.
 • Workshop: Leer je hond opruimen (start 16.00 uur)
  In deze workshop leert Enjoycleaningup met de inmiddels wereldberoemde ‘opruimhond’ Joy andere hondenbezitters hoe zij hun hond kunnen trainen om plastic flesjes en afval te verzamelen.
 • ‘Plastic Soep’-opruimactie
  Een bewonersinitiatief met een tweejaarlijkse opruimactie. Jong en oud verzamelt samen afval in de binnenstad en uit de gracht.
 • Duurzamer Wonen
  Voor de Bibliotheek staat een grote trailer met verschillende soorten warmtepompen, boilers en vloerverwarming.
 • Recyclen
  RMN geeft informatie over zwerfafval en hoe je het beste kunt recyclen.

In de binnenstad

Georganiseerd door Klimaatneutraal IJsselstein

 • Lancering Ecomunt door Duurzaamheidskoningin (14.30 uur)
  Om 14.30 uur ontvangt wethouder Peter Bekker de Duurzaamheidskoningin op het bordes op de Plaats. Zij lanceert de ECOmunt van Klimaatneutraal IJsselstein: een lokale munt, die uitgedeeld wordt op de markt, waarmee op diverse plekken in de binnenstad een duurzaam product gratis of met korting betaald kan worden.
 • Duurzaam Winkelen (van 14.00 tot 18.00 uur)
  Kramen met lekkere en leuke ambachtelijke lokale producten, onder meer handgemaakte zeepjes met kruiden van mevrouw Soapz, huiselijke decoratieartikelen van snoeihout uit IJsselstein van Ursee, producten van molen de Windotter, de Melktapperij, natuurvoedingswinkel Biomonkie, duurzame streekproducten van Lokaal33 en speciaal voor deze dag samengestelde thee van Kaatje.
 • Duurzamer leven
  Informatiestands over allerlei manieren om duurzamer te leven en energie te besparen: IJsselsteinse ontwerper Henk de Groot met de radiatorventilator en vraagbaak voor alle mogelijkheden van energiebesparing en voorziening in huis, Zerowaste-expert Marjolein met handige tips en tricks over vermindering van afval, project BroodNodig rondom broodzakken die vorig jaar in IJsselstein is begonnen en nu met een landelijke uitrol bezig is, klimaatcoach Sushma voor wie wil weten wat je zelf kunt bijdragen aan een klimaatneutrale wereld.
  Kinderen (en volwassenen) kunnen terecht bij imker en techniekcoach Rob Kosterman voor het maken van een eigen button en andere leuke technische knutsels.

Op scholen

 • Voorleesactie
  Voor de landelijke voorleesactie van de Dag van de Duurzaamheid is een speciaal boek verschenen: ‘De kracht van nieuwe Energie’. Wethouder Peter Bekker leest dit boek op 10 oktober voor aan groep 7 en 8 van basisschool ’t Kasteel in IJsselstein. Daarna gaat hij met de leerlingen in discussie over duurzaamheid. Ook in de andere basisscholen in IJsselstein wordt het boek voorgelezen.

Tekst: https://www.bibliotheeklekijssel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *